Mistä on pienet ötökät tehty?

Osa 1 

Hyönteisten kasvatus on alkutuotantoa esim. maatilalla. Alkutuottajan on ennen hyönteisten kasvatuksen aloittamista tehtävä ilmoitus alkutuotantopaikasta. Ennen hyönteiselintarvikkeiden, esim. paahdetut kotisirkat, valmistuksen aloittamista on tehtävä ilmoitus elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta. Alkutuotanto päättyy hyönteisten lopetukseen pakastamalla, minkä jälkeen alkaa elintarvikehuoneiston toiminta.

Alkutuotannolta vaaditaan kirjallinen omavalvonnan kuvaus mm. hyönteisten, tilojen ja laitteiden puhtaanapidosta sekä hyönteisten juomavedestä. Ilmoitukset tehdään oman kunnan elintarvikevalvontaan. Toiminnan aloittaminen ei vaadi hyväksyntää eikä tarkastusta. Alkutuottajan on rekisteröidyttävä Ruokavirastoon (ent. Evira) rehualan alkutuotannon toimijaksi, vaikka tuottaisikin hyönteisiä ainoastaan elintarvikkeeksi.

Hyönteisten kasvatusastioiden tulee olla kemialliselta koostumukseltaan turvallisia. Hyönteisillä syötettävät rehut on hankittava rekisteröidyltä rehualan toimijalta. Hyönteisille voi syöttää kasviperäisiä rehuaineita, maito- tai munatuotteita ja kalajauhoa. Lisäksi voi syöttää myös entisiä elintarvikkeita kuten kuoret, kannat ja ylijäävä salaatti. Se ei saa sisältää kalaa tai lihaa eikä saa olla ollut tarjolla esim. lounaspöydässä. Hyönteisille ei saa syöttää ruokajätettä. Hyönteisiä on kohdeltava hyvin, eikä niitä saa jättää hoidotta. Kasvatettavat hyönteiset eivät saa päästä luontoon tai muualle ympäristöön.

Elintarvikkeeksi markkinoille saa tuoda vain kokonaisia, kasvatettuja ja ihmisravinnoksi tarkoitettuja hyönteisiä. Hyönteisistä ei saa poistaa mitään osia esim. siipiä tai jalkoja. Kokonainen elintarvikehyönteinen voidaan käsitellä esimerkiksi jauhamalla, rouhimalla, paahtamalla tai maustamalla.

Lisätietoa mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa:

Ruokavirasto/Usein kysyttyä

Pin It on Pinterest