The Ötökkäkokki julistaa toukka-tammikuun alkavaksi!
Uusi vuosi on muutosten aikaa, jolloin uudenvuoden lupaukset lunastetaan tai ainakin pitäisi lunastaa. Milloin on karkiton, lihaton tai tipaton tammikuu. Uusi vuosi otetaan vastaan parhaiden ystävien seurassa, joiden kanssa vielä kuitenkin nautitaan herkullista ruokaa ja juomaa. Tämä resepti tuo tuulahduksen menneestä ja jo uudesta vuodesta.
Tunnetuimmat vuohenjuustot valmistetaan Välimeren maissa, mutta myös Suomesta löytyy erinomaisia vuohenmaitojuustoja. Juuston alkuperä, ikä, säilytyslämpötila ja vuodenaika vaikuttavat paistamisominaisuuksiin. Teflonpaistinpannu on oiva apu juuston paistamisessa.
Tuhti juusto paistetaan rasvattomalla paistinpannulla leivinpaperin avulla kevyemmän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Juuston seurana tarjoillaan pehmeitä rasvoja ja runsaasti proteiineja sisältäviä jauhopukintoukkia sesongin persimonien kera. Juomana suositellaan kuivaa valkoviiniä tai ennakkoluulottomasti kokeilemaan kevyttä punaviiniä.
Uudenvuoden inspiraatio
neljälle
1 kpl (kypsynyt) persimoni
1 kpl chilipalko, hienonnettu
2 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl Herkkuhunajaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
tuoretta (sitruuna)timjamia
200 g vuohenjuustoa
20 g paahdettuja Herkkutoukkia
30 g mantelia tai pähkinää
sitruunan mehua
viinisuolaheinää tai rukolaa
Kuori ja paloittele persimonit. Puolita chilipalko ja poista siemenet. Kiehauta kattilassa balsamiviinietikka ja 1 rkl hunajaa. Lisää persimoniviipaleet ja hienonnettu chili. Vähennä lämpöä ja hauduta hetki. Varo liikaa hauduttamista, ettei pehmeä persimoni hajoaisi. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria
Viipaloi vuohenjuusto neljään osaan. Laita puoli arkkia leivinpaperia paistinpannulle, ja kuumenna lähes täydellä teholla. Aseta yksi tai useampi jääkaappilämpöinen, 1-1,5 cm:n paksuinen juustoviipale pannulle. Anna juuston paistua noin 3 min. kauniin kullanruskeaksi. Laita sen jälkeen toinen leivinpaperin puolikas pannun päälle. Käännä koko paketti ylösalaisin pannulle. Apuna voit käyttää paistinlastaa. Paista juustoviipaleen toinen puoli kullanruskeaksi. Irrota paperi varovasti juuston pinnasta, ettei se lohkeaisi.
Vinkki 1: Paista juustoviipaleet vain toiselta puolelta. Kun juusto on saanut kauniin paistovärin, vähennä lämpöä reilusti. Odota vielä hetki, kunnes juusto sulaa keskeltä. Tarjoile juusto paistunut puoli ylöspäin.
Vinkki 2: Sivele juustoviipaleet esim. tuoreella rosmariinilla maustetulla oliiviöljyllä. Pariloi raidat juuston pintaan nopeasti parilapannulla. Käytä apuna ohutreunaista (metalli)lastaa. Raclettepannu on myös käyttökelpoinen pariloinnissa.
Vinkki 3: Paista juustoviipaleet voissa paistinpannulla. Kun voi alkaa vaahdota, laita kylmät juustoviipaleet paistumaan. Käännä viipaleet, kun niiden alareunassa näkyy ruskistumista.
Paahda mantelit kuivalla pannulla. Lisää pannulle 2 rkl Herkkuhunajaa, persimonien haudutuslientä, sitruunan mehua ja paahdetut Herkkutoukat. Sekoita.
Jaa suosikkisalaattisi lautasille. Lisää paistetut vuohenjuustoviipaleet ja chili-persimonipalat. Valuta manteli-hunajaseos paistetun vuohenjuuston ja persimoniviipaleiden päälle.
Valkoviinisuositus: Domaine Franck Millet Sancerre 2017
Kuiva, hapokas, limettinen, herukanlehtinen, klementiininen, mineraalinen
Punaviinisuositus: Badenweiler Burg Neuenfels Spätburgunder 2015
Kevyt, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, vadelmainen, kevyen pippurinen, hennon yrttinen
Bug Appétit!